Visie

Chi ku Cha - visie, missie en werkwijze

Visie: leraar, lesstof en leerling zijn een geheel

Chi ku Cha

De Chi ku Cha is een zelfbewerkt houten werktuig dat op Curaçao gebruikt wordt voor het vastpakken en verplaatsen van cactussen. Van de cactussen werden hagen gemaakt ter afsluiting en bescherming van de zogenaamde kunuku’s, doorgaans kleine landbouwgronden.

De Chi is een haakvormige stok, die achter de cactus wordt gehaakt en de Cha is een vorkstok met twee tanden, die dient om de Chi te ondersteunen.

Rechts een verbeelding van de Chi ku Cha door de Curaçaose kunstenaar Andre Nagtegaal.

In termen van Yin-Yang staat de Chi voor het mannelijke, de leider, degene die gaat, en de Cha staat voor het vrouwelijke, degene die volgt en steun geeft. De Chi en de Cha zijn met elkaar in interactie. Elk heeft een eigen functie die van waarde is in relatie tot de ander en tot de cactus. Deze drie componenten bepalen elkaar en vormen samen een geheel. Wij noemen een dergelijk geheel van drie componenten een volledig principe ®.

Zo vormen de leraar, de leerling en de lesstof in onze visie een geheel van drie componenten. Leraar en leerling zijn niet los te denken van elkaar en niet los te denken van de lesstof.

De één bestaat niet zonder de twee anderen.